(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Bliny - pohankové kynuté lívance
Potřebné ingredience
na 4 porce 250 g pohankové mouky 250 g hladké mouky půl balíčku kvasnic lžička cukru 400 ml mléka 100 ml jogurtu a nebo zakysané smetany 3 vejce 3 lžíce másla sůl, cukr
Postup přípravy
V jednom hrnku vlažného mléka rozpustíme kvasnice a lžičku cukru a uděláme kvásek.
Všechnu mouku smícháme se solí, rozpustíme máslo a smícháme ho se zbytkem mléka a s jogurtem. Do směsi zašleháme žloutky, bílky mezi tím uklidíme do lednice.
Do mouky zamícháme tekutinu a kvásek a promícháme - vznikne hustější těsto, které se dá lít. Necháme na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Když máme těsto vykynuté, vyšleháme z bílků hodně pevný sníh a vmícháme ho do těsta.
Pánev a nebo lívanečník pomašlujeme rozpuštěným máslem a pečeme bliny. Udržujeme je v teple (třeba ve vyhřáté troubě).
S blinami zvládneme připravit hlavní jídlo i dezert zaráz, dají se jíst nasladko i na slano.
Na slané bliny patří zakysaná smetana a kaviár a nebo uzená ryba. Moc dobré jsou ale i jen s jogurtovým dipem s česnekem a koprem.
Na sladko se polijí rozpuštěným máslem a pokapou medem. I kombinace zakysaná smetana, med a ořechy je velmi lahodná.
Všechnu mouku smícháme se solí, rozpustíme máslo a smícháme ho se zbytkem mléka a s jogurtem. Do směsi zašleháme žloutky, bílky mezi tím uklidíme do lednice.
Do mouky zamícháme tekutinu a kvásek a promícháme - vznikne hustější těsto, které se dá lít. Necháme na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Když máme těsto vykynuté, vyšleháme z bílků hodně pevný sníh a vmícháme ho do těsta.
Pánev a nebo lívanečník pomašlujeme rozpuštěným máslem a pečeme bliny. Udržujeme je v teple (třeba ve vyhřáté troubě).
S blinami zvládneme připravit hlavní jídlo i dezert zaráz, dají se jíst nasladko i na slano.
Na slané bliny patří zakysaná smetana a kaviár a nebo uzená ryba. Moc dobré jsou ale i jen s jogurtovým dipem s česnekem a koprem.
Na sladko se polijí rozpuštěným máslem a pokapou medem. I kombinace zakysaná smetana, med a ořechy je velmi lahodná.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
znamenivah
(upraveno)
16. 7. 2013, 19:50
tak to bych si asi nedala.Když lívance tak z hladké mouky-pohanku teda ne.Tu přímo nesnáším.
hvezdamodra
(upraveno)
16. 7. 2013, 18:45
fotky žádné paní dokonalá